Oracle Open World en APEX
18 apr 2012 - Learco Brizzi

Verschenen in OGh Visie voorjaar 2012
Oracle Open World (OOW) 2011 is weer achter de rug. Het was, zoals gewoonlijk weer erg leuk en interessant, zeker ook op APEX-gebied.
Oracle Open World en APEX

Learco Brizzi

 

Oracle Open World en APEX

 

Oracle Open World (OOW) 2011 is weer achter de rug. Het was, zoals gewoonlijk weer erg leuk en interessant, zeker ook op APEX-gebied.
 

Als je toch in San Francisco bent, kan je gemakkelijk het zakelijke met het aangename verenigen. We zijn op de fiets over de Golden Gate brug getoerd en zijn met de boot naar Alcatraz geweest, allemaal bijzonder om te zien. Als je naar OOW gaat is het mogelijk om naar de OPN Benelux borrels en het feest te gaan waar, als het goed is, de meeste Nederlanders ook komen. Uiteraard zijn er vele mogelijkheden om oude bekenden te zien en wat te netwerken. Wat ook een leuke bijeenkomst is, is het ACE diner. De naam zegt het al, alle ACE’s uit de hele wereld komen daar bij elkaar om onder het genot van een hapje en een drankje van gedachten te wisselen. Een andere mogelijk om te netwerken is de APEX-meetup. Allemaal bekenden in de APEX wereld komen daar bij elkaar om gezellig te borrelen. Hierbij is ook (een deel van) het APEX-ontwikkelteam aanwezig om van gedachten te wisselen met de community.

 

En buiten al deze gezelligheid om, waren er uiteraard ook de vele duizenden(!) presentaties waar je uit kon kiezen om bij te wonen, waaronder vele op APEX gebied. Het voornaamste buzzword tijdens OOW was cloud. Voor mij was het interessant om te horen van Larry Ellison himself hoe Oracle zijn database in de cloud gaat aanbieden.

 

 
Cloud
 
Voor degenen die het nog niet hebben gezien, ga even naar http://cloud.oracle.com. De kenners onder ons zien gelijk dat dit een APEX site is, zoals er ondertussen vele zijn. Oracle’s cloud is gebaseerd op Exadata en Exalogic. Waar voorheen op de sites van Oracle het woord Application Express met een loep moest worden gezocht, is dit hier prominent aanwezig. APEX wordt dé manier waarop development plaatsvindt in de database cloud. Opvallend is ook dat er een soort Appstore gaat komen met kant en klare APEX applicaties die kunnen worden gehuurd. Het was leuk om te zien hoe Larry de database cloud aanprees met naast hem een immens grote sheet met daarop het APEX openingsscherm afgebeeld. Concluderend kan gerust gesteld worden dat APEX een steeds belangrijkere positie inneemt binnen Oracle. Eigenlijk had APEX al jarenlang vele ingrediënten in zich om als cloud ‘tool’ te worden gekwalificeerd, zoals elasticiteit, makkelijke provisioning, web-based en binnenkort RESTful webservices.
 
 

APEX 4.2

 
Ook zijn er nog andere zaken te verwachten op APEX gebied. Denk aan de komende versie 4.2, waarin jQuery Mobile zal zijn geïntegreerd met bijbehorende themes. Daardoor wordt het voor de ontwikkelaar zeer gemakkelijk om mobiele applicaties te maken voor bijvoorbeeld de iPad, iPhone en Android tablets en smartphones. Naast de eerder genoemde RESTful webservices, zijn er ook andere ontwikkelingen, zoals HTML5 charts en verdere verbeteringen aan de tool zelf.

 

 
OGh APEX dag 2012
 
Tot slot zal het geen verbazing wekken dat de OGh weer een APEX dag zal organiseren. Noteer vast in de agenda 2012: 26 maart in Figi Zeist. Uiteraard willen we het aantal bezoekers van 2011 minstens evenaren. Afgelopen jaar was de APEX-dag met 250 bezoekers een groot succes. Ook dit jaar zullen er weer een hoop sprekers zijn, waaronder een groot aantal bekenden. Oracle zal de hands-on sessie weer verzorgen. Daarnaast heb ik van Joel Kallman, de 'director' van het APEX ontwikkelteam de toezegging gekregen dat er twee mensen zullen komen om een presentatie te geven. Kortom een belangrijke dag voor elke APEX ontwikkelaar of geïnteresseerde. Uiteraard kunnen sponsoren zich melden!
 

Learco Brizzi