Column Learco Brizzi
10 jul 2012 - Learco Brizzi

Verschenen in OGh Visie zomer 2012
Column Learco Brizzi met het nieuws van de afgelopen periode. Hierin vonden een aantal events plaats waaronder de succesvolle APEX dag en het geslaagde Benelux Connect event van OBUG. Verder werpt hij een blik vooruit op de ODTUG's caleidoscope 2012 en geeft een toelichting op de SOD's van Oracle m.b.t. de oude Oracle tool Forms en APEX.
Column Learco Brizzi

APEX update

Er valt over de afgelopen periode weer veel over APEX te vertellen. Allereerst waren de nodige events, met natuurlijk de OGh APEX dag als hoogtepunt. Ik val een beetje in herhaling, maar de OGh APEX dag was ook ditmaal een groot succes. Dit jaar hebben we weer een record aantal bezoekers mogen verwelkomen; meer dan 280 mensen hadden zich ingeschreven voor deze dag. Om Joel Kallman, Director Software Development van het APEX team, te citeren: "This really has to be one of the biggest APEX-exclusive events anywhere in the world, not just Europe". Toch iets om trots op te zijn.
Een van de hoogtepunten van de dag was de presentatie van Patrick Wolf. Hij gaf een flink aantal demo's over APEX 4.2, waarbij met name mobile ondersteuning - dat gebaseerd is op jQuery mobile - erg goed werd toegelicht. In deze OGh Visie een uitgebreid verslag van de OGh APEX dag. Daarnaast is er een aantal presentaties uitgewerkt in een apart artikel.
Ook de OBUG had in Maastricht tijdens het Benelux Connect event een aantal leuke APEX-presentaties. De boottrip de avond daarvoor was goed geregeld, met een overvloed aan eten en drinken. De combinatie van APEX en E-business Suite mag ook op een toenemende belangstelling rekenen. De OBUG heeft er in februari een klein event voor georganiseerd.

Een ander evenement dat binnenkort plaatsvindt is ODTUG's Kaleidoscope 2012. Dit jaar wordt het gehouden op een prachtige locatie net buiten San Antonio in Texas. Ik kan er waarschijnlijk helaas zelf niet bij zijn, maar er worden weer veel presentaties gehouden (ziehttp://kscope12.com). Waar sommigen naar uitzien is een nieuw framework dat opgezet is door Matt Nolan (bekend van Ext JS / APEX integratie) en Peter Raganitsch (bekend van ApexLib) op basis van Ext JS en een set plugins.

 

De laatste tijd hadden we een aantal statements of directions (SOD's) van Oracle te verwerken. Allereerst was daar het SOD van de oude Oracle tools Forms, Reports en Designer (http://www.oracle.com/technetwork/issue-archive/2010/toolssod-3-129969.pdf). Er komt een nieuwe versie van Forms: 12c, en het blijft voorlopig nog goed ondersteund. Voor Reports komt ook een nieuwe versie uit, Designer wordt niet meer verder ontwikkeld, maar wel gesupport. Oracle meldt subtiel dat Forms ontwikkeling zou moeten plaatsmaken voor JDeveloper/Oracle ADF en Reports plaats zou moeten maken voor (het ietsje duurdere) BI Publisher. Aan het eind wordt APEX ook nog even genoemd ... Dat Joel Kallman hier niet zo blij mee is blijkt uit zijn blog: http://joelkallman.blogspot.com/2012/05/apex-its-only-good-for-crud.html. Het lezen waard.

 

Er kwam ook een nieuw SOD voor APEX: http://www.oracle.com/technetwork/developer-tools/apex/application-express/apex-sod-087560.html. Het belangrijkste is natuurlijk de ondersteuning voor mobile applications op basis van jQuery Mobile. In de link naar het PDF document staat echter nog een belangrijke aanvulling over APEX en de Oracle Database Cloud: “Future Investment - As a key component of the Oracle Database, Oracle intends to continue enhancing Oracle Application Express. Oracle Application Express will be included with the next version of the Oracle Database as a standard database component. The Oracle Database Cloud Service is being built on the multi-tenant infrastructure of Oracle Application Express, and Oracle Application Express will be the standard development tool included with the Database Cloud Service."

Al met al denk ik dat het de goede kant op gaat met APEX. Het aantal opleidingsaanvragen en projectaanvragen neemt ook nog steeds toe. Nu is het wachten op APEX 4.2 en de Oracle Public Cloud.

Een mooie zomer toegewenst!


Learco Brizzi