Tom Kyte in speciale Jubileumbijeenkomst
5 dec 2012 - Toine van Beckhoven

Verschenen in OGh Visie december 2012
Een zeer goed bezocht onderdeel van het Oracle Gebruikersgroep Hollandjubileum vond plaats op 20 september in het fraaie Provinciehuis in Utrecht: Oracle's Tom Kyte kwam bijna 120 belangstellenden een uur lang onderhouden over Oracle's visie op de nabije toekomst, maar bood ook een terugblik op de Oracle jaren die al achter ons liggen.
Tom Kyte in speciale Jubileumbijeenkomst

‘Oracle - Engineered for Innovation’

Een zeer goed bezocht onderdeel van het Oracle Gebruikersgroep Hollandjubileum vond plaats op 20 september in het fraaie Provinciehuis in Utrecht: Oracle's Tom Kyte kwam bijna 120 belangstellenden een uur lang onderhouden over Oracle's visie op de nabije toekomst, maar bood ook een terugblik op de Oracle jaren die al achter ons liggen.

Tom Kyte begon de reis door het verleden op een onderhoudende wijze. Hij vroeg iedereen op te staan en te gaan zitten als hij het versienummer noemde waarmee voor het eerst gewerkt was. Tot dat moment voelde ik me één van de jongeren in de zaal, maar die gedachte werd steeds meer ondermijnd naarmate de versies naar beneden afliepen. Ik kon als één van de laatsten blijven staan met mijn Versie 5.0 ervaring. Ik ben dus ofwel ouder dan ik me bewust ben of ben al langer met Oracle samen dan met mijn vrouw. Dat is wel een rare gedachte, maar ik vrees dat beide een beetje waar zijn. Toen Tom de eigenschappen van versie 4 opnoemde realiseerde ik me dat die versie zelfs mijn eerste Oracleervaring was en het was die versie die ik stiekem op 5,25 inch floppies heb gezet op school om thuis te werken met dat product dat mij aansprak vanaf het moment dat ik het zag.

Echt stabiel
Het overgrote deel van de zaal ging pas zitten bij versie 7.3, die wordt gezien als een hele belangrijke en misschien wel eerste echte stabiele Oracle versie.In deze versie (1996) werden zoveel features aan de database toegevoegd dat menigeen destijds dacht: "Dit is het, wat kan er nu nog aan de database worden toegevoegd?". Nu, ruim 16 jaar later zouden we gefrustreerd raken als we met deze versie moesten werken, want het aantal mogelijkheden is inmiddels verveelvoudigd en bijvoorbeeld de Wait interface is vele malen beter dan dat wat er in 7.3 werd aangeboden.
Zonder van alle versies te noemen wat er geïntroduceerd werd, is dat voor twee interessante door Tom genoemde versies wel op zijn plaats: versie 2 (1979) was de eerste release, want versie 1 bestond niet. In versie 2 zat al de CONNECT BY en wel om reden dat iemand Larry's product wel wilde kopen als het in staat was een Bill of Materials te produceren. Voilá, CONNECT BY werderin opgenomen. Echter geen Commit en Rollback oftewel een concept van een transactie.
Versie 6 is een heel belangrijke release geweest, omdat in deze versie een totale nieuwbouw plaatsvond en de database werd geïntroduceerd die Sybase op achterstand zette en de Oracle DB in de volgende twintig jaar op de kaart zette als schaalbare database. Ik herinner me ook de mogelijkheid van het schrijven van constraints in de database, die echter niet werden afgedwongen, maar wel gebruikt konden worden om in SQL*Forms 3.0 PL/SQL code te genereren die de data tegen deze regels valideerde.Prestaties
Vanaf versie 8 werden Press Releases gewijd aan de prestaties van dedatabase software: TCP Benchmarks waren middelen om jouw database te vergelijken met die van de concurrent. De eerste 1 TB database werd gerealiseerd in 1997.Vandaag de dag heeft iedereen een terabyte in zijn snellere huiscomputer dan de computer van die tijd. En meer van dat soort vergelijkingen waren te horen in het verhaal van Tom, dat voor een groot deel als een meer commerciële dan technische presentatie over Oracle kan worden gezien. Maar dan wel gegeven door iemand die weet waar hij over spreekt en de Oracle database kent als zeer weinig anderen. En dan ben je geneigd de trends en belangrijke items die hij noemt ook als een gegeven aan te nemen.


Heden en toekomst
Na de tocht door het verleden ging Tom verder met het heden en de toekomst.Waar staat Oracle nu en de komende jaren voor?
 
Volgens Tom zijn de belangrijkste thema's en aandachtsgebieden onderdeel van het volgende rijtje:
 
  • Cloud computing (private en public)
  • Engineered systems:systemen speciaal gebouwd voor het draaien van databases. In 1990 was er al een poging, maar de tijd was nog niet rijp.
  • Big data: data processing van grote volumesrelatief onbelangrijke data
 
Technologie als Real Application Clusters, Automatic Storage Management, In-Memory database cache en Enterprise manager zijn componenten van bovenstaande aandachtsgebieden. Voeg daaraan toe de Resource Manager, Database firewall en andere security aspecten als data masking, encryption op alle niveaus en Virtual Private Database en je bent in staat om schaalbare, stabiele, onderhoudbare, veilige en bovenal snelle systemen te bouwen die de komende jaren kunnen voldoen aan de behoefte van deze tijd.

 

Bedreigingen
Konden we ons al deze features 20 jaar geleden voorstellen? Misschien wel voorstellen, maar er was nog geen noodzaak toe: er bestond nog geen internet dus geen grote veiligheidsrisico's veroorzaakt door onbekende criminelen tienduizend kilometer ver weg. Toch was er ook toen al zoiets als SQL Injectionen wel in Oracle's eigen Oracle (SQL*) Forms. Maar het werd niet gezien als een groot gevaar. Dat is nu absoluut anders. Het aantal bedreigingen is vele malen groter dan in de tijd dat de meesten van de aanwezigen met Oracle startten.

Natuurlijk werd Oracle's ultiem geïntegreerde Cloud platform oplossing genoemd: de Oracle Exadata Database Machine. Racks met inhoud die ons jaren terug zou doen duizelen, zoals de honderden Terabytes storage, Terabytes Flash geheugen, supersnel intern netwerk en misschien het mooiste van alles, de intelligente Storage software, die data al filtert voor het naar de servers wordt gestuurd. Databases draaien in de cloud kan bij meerdere aanbieders (denkaan Amazon) en ook bij Oracle zelf (Oracle Public Cloud), met de mogelijkheid te ontwikkelen in de cloud met onder meer APEX, maar ook bestaande applicatieste draaien.


 
Passend
Na de engineered systems en cloud computing besloot Tom de avond met een verhaal over Big Data. Persoonlijk heb ik bij klanten al enkele keren moeten verdedigen waarom we niet massaal overgaan op NoSQL databases zoals ze bij Facebook gebruiken. Niet alle applicaties zijn geschikt voor dit soort systemen. Een financieel systeem mag geen enkele transactie kwijtraken en dat is nu net één van de kenmerken van de Big Data-oplossingen: die hebben niet hetzelfde beveiligingsmechanisme voor data als bijvoorbeeld de Oracle database kent metCommit/Rollback.

Er kan af en toe wat data kwijtraken. Dus zijn deze systemen alleen geschikt voor applicaties waar dat geen probleem is, waar data niet zo extreem belangrijk is of waar al die grote hoeveelheden relatief onbelangrijke data slechts geconsolideerd wordt tot betekenisvolle data. En die betekenisvolle data past dan weer wel in een SQL database zoals Oracle. Het aantal toepassingen waar Big Data van toepassing is groeit echter in rap tempo en het genereert ook nieuwe mogelijkheden, dus Oracle heeft ook een NoSQL database aan zijn portfolio toegevoegd.
 
Tom Kyte heeft deze avond voor velen vermoedelijk niet zo veel nieuws in technisch gebracht, maar voor een jubileum van de Oracle Gebruikersclub Holland was dat voor mij zeker geen enkel probleem. Bovendien werd het ook nog gebracht door een Oracle icoon die past bij dit jubileum.

Toine van Beckhoven (http://www.jom-it.nl/) is zelfstandig en allround Oracle specialist. Oracle Performance Tuning en PL/SQL hebben zijn grootste interesse.