INTERVIEW REINIER VAN GRIEKEN, MANAGING DIRECTOR ORACLE NEDERLAND:

'MEER VRAAG NAAR CLOUD APPLICATIES'
20 dec 2013 - Dutch ITChannel

De economische crisis is goed voor Oracle. Dat komt omdat klanten kijken naar nieuwe alternatieven die kosten besparen. Oracle adresseert dat met zijn software en hardware. Het afgelopen boekjaar heeft Oracle in Nederland daardoor meer omzet gehaald. Hoeveel precies zegt Oracle niet.

Door de crisis willen klanten kosten besparen en tegelijkertijd innoveren. Veel geld van het IT-budget gaat naar beheer, aldus Reinier van Grieken (foto), managing director Oracle Nederland. "Oracle kan zorgen voor lagere beheerkosten met Oracle Cloud, In-memory en Engineered Systems. Met een Oracle Cloud en Engineered systems heb je minder servers, dus ook minder licenties nodig. Organisaties kunnen daardoor ook besparen op personeel dat voor beheer nodig is. Dat leidt allemaal tot een lagere total cost of ownership (tco).”


Engineered Systems
Van Grieken ziet steeds meer vraag naar Oracle Cloud applicaties en technologie oplossingen. “Oracle’s omzet groeit als kool met applicaties. We zien minder vraag naar on-premise, maar veel meer vraag naar onze cloud applicaties zoals CRM/Customer Experience, HCM waaronder Talentmanagement. We zien ook interesse in Fusion ERP. Verder verkopen we steeds meer Engineered Systems. We doen daarmee grote trajecten bij grote klanten. Alleen nog te weinig bij de overheid. Dat ligt aan de manier van aanbesteden, waarbij software en hardware als afzonderlijke componenten worden beschouwd. Er is daar dus nog geen ruimte voor Oracle Engineered Systems.”

De groeistrategie van Oracle blijft verder op koers om SAP-klanten van de zijkant benaderen. Van Grieken: "Oracle gaat hierbij niet een grote salespitch houden om van ERP-systemen te vervangen, maar om applicaties die daarop draaien zoals HCM oplossingen als Talentmanagement, CRM/Customer Experience, Eloqua marketing oplossingen en Social gerelateerde oplossingen. Zo heeft Philips een SAP erp-systeem, maar gebruikt het ook de marketing applicatie Eloqua. AkzoNobel ruilde een SAP human resource pakket in voor Oracle Taleo Recruiting Cloud Service ."

 

Cloud
Volgens Van Grieken kunnen IT-dienstverleners zoals resellers, VAR's en system integrators goede zaken doen met Oracle Cloud, Oracle database 12c en Engineered Systems. “Elke cloud oplossing heeft een integratie component. Daarin kunnen partners een goede rol inspelen. Met Oracle 12c hebben ze minder databases nodig en is het beheer makkelijker en goedkoper. Partners kunnen de klant verder overtuigen dat ze minder hoeven te investeren in hardware en software als ze overgaan op Oracle Engineered Systems. Dat kan leiden tot kannibalisatie van Oracle’s business en van zijn partners. Maar je moet wel, anders doet je concurrent het en dan ben je verder van huis. Partners kunnen met Oracle Engineered Systems goedkopere outsourcing diensten bieden. Uiteindelijk gaat het om waarde toevoegen aan de business, anders verkoop je niks.”

 

[bron: DutchITChannel]