Cloud is basis voor huidige trends - big data, social, mobile, Internet of Things

Oracle OpenWorld 2014 vooral in het teken van de (public) cloud
23 dec 2014 - Sandor Nieuwenhuijs

Ruim zestigduizend bezoekers uit 145 landen die in vijf dagen (25-29 oktober) konden kiezen uit 2.707 sessies. Evenals voorgaande jaren was Oracle OpenWorld in San Francisco weer overweldigend. En uiteraard stonden de trends van dit moment – big data, cloud, social, mobile en het Internet of Things –centraal. Vooral de combinatie van deze vijf trends gaat zorgen voor nieuwe bedrijfsmodellen en meerwaarde. De cloud is voor de overige trends de basis. Zij kunnen niet zonder cloudtechnologie, was d

Ruim zestigduizend bezoekers uit 145 landen die in vijf dagen (25-29 oktober) konden kiezen uit 2.707 sessies. Evenals voorgaande jaren was Oracle OpenWorld in San Francisco weer overweldigend. En uiteraard stonden de trends van dit moment – big data, cloud, social, mobile en het Internet of Things –centraal. Vooral de combinatie van deze vijf trends gaat zorgen voor nieuwe bedrijfsmodellen en meerwaarde. De cloud is voor de overige trends de basis. Zij kunnen niet zonder cloudtechnologie, was de algemene conclusie. Vandaar ook dat de meeste aankondigingen tijdens OpenWorld cloud-gerelateerd waren.


 

 

 
Tot vorig jaar leek Oracle zich voor wat betreft de technologie vooral te richten op private cloud- oplossingen. Daarbij profiteer je van de schaal- en efficiëntievoordelen van de cloud maar dan in je eigen rekencentrum. Op OpenWorld lanceerde Oracle een flinke reeks van public-clouddiensten, die per direct beschikbaar zijn:
 • Database – Klanten kunnen kiezen uit een eigen database-instance met directe netwerkconnecties en volledige beheercontrole of een eigen schema met een compleet ontwikkel- en deployment-platform dat door Oracle wordt beheerd.

 • Database Backup – Het gaat om een betrouwbare en schaalbare storageoplossing voor het back-uppen van Oracle Database-back-updata.

 • Java – Deze cloudoplossing voorziet in gemakkelijke, snelle en flexibele inzetbaarheid van ieder type Java-applicatie.

 • Documents – Dit is de volgende-generatie cloudoplossing voor file sharing en samenwerking.

 • Business Intelligence. Met dit platform zijn alle typen BI-applicaties te ontwikkelen.

 • Storage – Dit cloudplatform voorziet in veilige en schaalbare storage en het ontsluiten van data via het internet.

 

De overige cloudoplossingen die
aangekondigd werden, zijn:

 • Compute

 • Messaging

 • Developer

 • Mobile

 • Big Data

 • Big Data Discovery

 • Process

 • Java Standard Edition

 • Node.js

 • Integratie

Sandor Nieuwenhuijs

 

Mobiele strategie

Voor wat betreft de mobiele strategie van Oracle kwamen drie kernpunten naar voren. Zo biedt Oracle de mogelijkheid om mobiele services voor applicaties te genereren, zoals PeopleSoft, E-Business Suite of Hyperion. Daarnaast gebruikt de nieuwe mobiele-clouddienst deze services voor het ontwikkelen en inzetten van nieuwe applicaties op verschillende OS’en en device-platforms. De hele omgeving is natuurlijk beveiligd en geïntegreerd met de Identity and Access Management-modules van Oracle.

Hiervoor zijn drie technologische componenten beschikbaar:

- Het Mobile Application Framework (MAF) waarmee je applicaties voor telefoons en tablets bouwt vanuit dezelfde code base,geoptimaliseerd voor zowel iOS als Android.

- De Mobile Cloud Service als ‘Mobiele backend-as-a-Service’ met onder meer API’s en analytics.

- Mobile Security biedt de mogelijkheid om hetzelfde toegangscontrole  te gebruiken voor alle devices, ook de mobiel. Door de inzet van een secure container op het device zijn bedrijfsdata te scheiden van persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld in het kader van BYOD.

 

Big data en analytics

Voor wat betreft analytics en big data was er veel aandacht voor Oracle Big Data SQL, die feitelijk al op 15 juli 2014 was aangekondigd. Deze nieuwe oplossing maakt het mogelijk om heel snel SQL-query’s uit te voeren over een combinatie van RDBMS-, Hadoop- en NoSQL-databronnen. Oracle Big Data SQL is in die zin een innovatie die een nieuwe architectuur biedt voor SQL op Hadoop. In het verlengde hiervan ligt de lancering van een nieuwe versie van de Oracle Big Data Appliance, een zeer krachtig en veilig platform voor het draaien van diverse workloads op Hadoop- en NoSQL-systemen.

 

 

 


ZDLRA en FS1 Flash Storage Enterprise SAN

Veel andere lanceringen draaiden om de hardware, zoals de Zero Data Loss Recovery Appliance (ZDLRA). Dit Engineered System is speciaal ontwikkeld om op een revolutionaire manier gecentraliseerd Oracle Database-back-ups te maken. Het neemt een aantal van de nadelen van traditioneel back-uppen weg en voorkomt extra belasting op de bronsystemen. Ook het restoren is zeer sterk vereenvoudigd en versneld. Nieuw is ook Oracle FS1 Flash Storage Enterprise SAN. Dit flash storage-systeem schaalt op het niveau van petabytes en stelt klanten, die grote hoeveelheden data beheren, in staat om storage met een klik beschikbaar te maken zonder veel handmatige tuning en beheer. Bovendien beschikt dit opslagsysteem over intelligentie over de manier waarop de gegevens door de software gebruikt wordt en kan zich aanpassen om het gedrag te optimaliseren.

 

Sandor Nieuwenhuijs is Technical Director Oracle Nederland.