De parel binnen de Oracle database
17 apr 2015 - Sandor Nieuwenhuijs

Er zit al 16 jaar een verborgen parel binnen de Oracle database. Verborgen? Behalve voor de insiders natuurlijk, die weten hem dagelijks te vinden... Hoe is dat mogelijk? Daar is meer dan één antwoord op te geven. Om te beginnen is dat het enthousiasme van de gebruikers van Application Express, ofwel APEX (want over deze tool gaat het uiteraard). Dat blijkt alleen al uit de overweldigende belangstelling
voor de jaarlijkse APEX World, die dit jaar op 25 maart in Rotterdam is gehouden.


Community

Maar ook de grote wereldwijde APEX-community toont aan dat dit product leeft onder onze klanten. Een kijkje op het OTN APEX-forum laat zien dat er meer dan 25 boeken zijn geschreven over APEX. Je vindt er verder bijna 100.000 blogposts en de gegevens van 130 dienstverlenende bedrijven die actief zijn rondom APEX. Daarnaast krijgt Oracle op http://apex.oracle.com wekelijks vijf miljoen pageviews. APEX wordt jaarlijks meer dan honderdduizend keer gedownload vanaf de site van Oracle Technology Network (OTN). Klinkende cijfers die onderstrepen dat APEX volop leeft.

Een tweede reden – die niet los staat van de eerste – is dat het product doet wat het moet doen. Een nog steeds groeiende groep organisaties heeft met succes applicaties uitgerold die met APEX zijn gebouwd en inspelen op de zakelijke uitdagingen waarmee deze organisaties te maken hebben. Aan de ene kant heb je de applicaties die snel gebouwd zijn om te voldoen aan een heel specifieke vraag. Aan de andere kant zijn er steeds meer grote en bedrijfskritische toepassingen die bedrijfsbreed worden ingezet. Veel bedrijven beschouwen APEX in dat geval als een strategische ontwikkeltool in plaats van een eenvoudige RAD-tool voor het bouwen van een gewone
webapplicatie.

Miljoen pageviews


In de derde plaats neemt APEX een bijzondere plek in bij Oracle zelf. Zoals bekend zijn er naast de oude bekende Oracle Forms en meer recent JDeveloper/ADF tal van andere ontwikkeltools gekomen waarmee je applicaties kunt bouwen. APEX blinkt vooral uit als je echt data-centrische applicaties wilt bouwen. Zo is de Oracle Store – met interfaces met meer dan tien back-endsystemen – gebouwd met APEX. Dat geldt ook voor het interne Oracle-telefoonboek met de gegevens van ruim 150.000 medewerkers. Het is een van de meest gebruikte toepassingen binnen de organisatie met meer dan een miljoen pageviews per dag (!).

Moderne userinterfaces


Wie oude versies van APEX heeft gezien, heeft mogelijk nog een beeld van een eenvoudige op HTML gebaseerde userinterface. Deze is niet meer te vergelijken met de huidige versies, waarbij moderne opmaak gebaseerd is op HTML5, Javascript en CSS, eventueel gecombineerd met frameworks zoals jQuery of Twitter Bootstrap, met uiteindelijk een responsive eindproduct, dat zich dynamisch aanpast aan verschillende schermformaten zoals die van smartphones, tablets of PC’s.


Cloud


Uiteraard is APEX meegegaan in de ontwikkelingen op cloudgebied en maakt de tool onderdeel uit van de Oracle
Database Cloud Service. Als je deze service afneemt, heb je automatisch toegang tot de (web-based) ontwikkelomgeving. Daarnaast is APEX geïntegreerd in producten zoals Audit Vault en Database Firewall en zelfs in het splinternieuwe Key Vault voor zowel de eenvoudige rapportages als een aantal beheerschermen.

APEX dateert van 1999 maar is nog steeds springlevend. Oracle heeft dat graag willen onderstrepen door de komst naar APEX World 2015 van keynote-spreker Joel Kallman, een van de bedenkers van APEX, en de opening door Reinier van Grieken, managing director en Vice President bij Oracle Nederland. Daarnaast gaven de diverse klantencases die tijdens het evenement werden gepresenteerd, aan dat APEX een cruciale rol speelt in de breedte van het Nederlandse bedrijfsleven. Het indrukwekkende aantal deelnemers aan dit APEX-only event bevestigt dit eens te meer.
 
Sandor Nieuwenhuijs is Technical Director Oracle Nederland.