OGh in gesprek met Andrew Sutherland tijdens Oracle Cloud Day

Cloud-strategie Oracle legt focus op hybride omgeving
23 nov 2015 - Hans Gerritse

Oracle zet vol in op de cloud en legt daarbij de focus op de hybride cloud-omgeving. In hoog tempo worden nieuwe cloud-producten en -diensten ontwikkeld, die beschikbaar zijn voor zowel de public cloud en de private cloud. Om klanten te informeren over dit groeiende cloud-aanbod en de achterliggende cloud-strategie organiseert Oracle in een groot aantal landen wereldwijd 'Oracle Cloud Days'. De OGh sprak voorafgaand aan de Nederlandse Oracle Cloud Day, die onlangs in Het Hart van Holland in Nijk
Oracle zet vol in op de cloud en legt daarbij de focus op de hybride cloud-omgeving. In hoog tempo worden nieuwe cloud-producten en -diensten ontwikkeld, die beschikbaar zijn voor zowel de public cloud en de private cloud. Om klanten te informeren over dit groeiende cloud-aanbod en de achterliggende cloud-strategie organiseert Oracle in een groot aantal landen wereldwijd 'Oracle Cloud Days'. De OGh sprak voorafgaand aan de Nederlandse Oracle Cloud Day, die onlangs in Het Hart van Holland in Nijkerk werd gehouden, met keynote spreker Andrew Sutherland, Senior Vice President Oracle Technology and Systems EMEA. "Coexistence is the key."
 

Andrew Sutherland Het tempo waarin de veranderingen in deze branche zich voltrekken is hoger dan ooit tevoren, stelde Sutherland in zijn inleiding. "Nieuwe services en producten, nieuwe mogelijkheden. De vraag naar Oracle services en producten en toegevoegde waarde vanuit de business begint nu sterk aan te trekken. Onze missie is nu om klanten bewust te maken van dat continu veranderende cloud-aanbod van Oracle. Met als 'Unique Selling Point' de co-existentie tussen public en private cloud. Alles wat we beschikbaar maken voor de public cloud is ook beschikbaar voor klanten die zelf hun cloud on premise willen bouwen. Onze strategie is onze klanten zo goed mogelijk te begeleiden richting die hybride omgeving."

 

Keuzes maken

"Ik denk dat er zoals in het algemeen in de ICT dat er nogal wat verschillende interpretaties zijn van het begrip cloud en wat as-a-service betekent. We krijgen nogal eens te horen dat de cloud niet de voordelen bracht die werden verwacht, ook financieel. In veel gevallen blijkt dan dat alleen het laagste niveau als service is afgenomen, de infrastructuur dus (IaaS), met daarbovenop alle bestaande databases en middleware, de geconfigureerde operating systems en de geïnstalleerde applicaties. In de regel is dat inderdaad niet beter en goedkoper. Een PaaS-oplossing, waarbij alles kant-en-klaar geïnstalleerd en geconfigureerd wordt opgeleverd, was dan een betere en waarschijnlijk goedkopere optie geweest. In de praktijk blijkt dat soms moeilijk te doorzien voor ICT-managers die snel besluiten moeten nemen in hun eigen omgeving. Als belangrijke cloudleverancier met zoveel klanten zien wij het als onze missie om ze te helpen die keuzes te maken."

 

OGh: Waarom zou een organisatie gebruik gaan make van IaaS of PaaS van Oracle i.p.v. te kiezen voor soortgelijke dienstverlening van andere grote spelers die al langer in de markt zijn, zoals Amazon AWS, Microsoft-Azure en Salesforce.com?

Andrew Sutherland: "Twee redenen. De belangrijkste is het concept van co-existentie dat Oracle hanteert. Waarom zou je IT anders benaderen omdat het in de cloud zit? Het gaat om het beschikbaar maken van de juiste functionaliteit, wat doet het voor mijn business. Iemand van HR of sales wil de meest efficiënte, de snelste en beste oplossing en maakt zich niet druk om de technologie die daar achter zit. Oracle biedt als enige cloudleverancier exact dezelfde stack voor de public cloud als in de private cloud on premise.  Microsoft Azur heeft verschillende platformen en Salesforce.com heeft helemaal geen producten of diensten voor het bouwen van je private cloud.

Het tweede argument is dat wij een goede traditie hebben om de business zoveel mogelijk te isoleren van de turbulentie van de onderliggende technologie, door alles in layers onder te brengen. Je kunt dus snel van platform wisselen, je operating system veranderen of je infrastructuur aanpassen, met minimale veranderingen van de business layer.

Dat doen we ook bij de cloud. We proberen organisaties met behoud van hun investeringen in kennis en de 'IT-heritage' van hun eigen omgevingen, zo soepel mogelijk en met zo min mogelijk risico over te brengen naar de cloud. Het is de volgende stap in ICT en Oracle heeft dat eerder gedaan: van mainframe naar cliënt/server, van cliënt/server naar internet en nu naar de cloud. We hebben dus heel veel ervaring om die 'technology drive' soepel te laten verlopen.

 

Uit de markt komen nogal eens geluiden dat de huidige verkoop van PaaS vooral additionele verkoop is bij andere Oracle-deals. Hoe is de adoptie van deze PaaS-diensten in de EMEA? Zijn er al grote referenties die deze diensten voor hun bedrijfskritische processen inzetten?

"De verkoop van PaaS is heel substantieel, maar ik kan helaas geen aantallen noemen. We zien overal een heel snelle beweging richting de cloud. Dat zagen we al bij SaaS en nu gebeurt hetzelfde met PaaS. We hebben PaaS al geïmplementeerd bij een aantal grote ondernemingen en overheidsorganisaties in Europa, zoals bij een internationale transportonderneming, banken en verzekeringsinstellingen en bij een nationale Belastingdienst, die haar test -en ontwikkelomgeving gerationaliseerd heeft via de cloud en daarmee miljoenen heeft bespaard.

Er is absoluut een sterke marktvraag voor PaaS. Waarom zouden we anders een groot datacenter in Amsterdam neerzetten? Dat zou niet te rijmen zijn als we niet een duidelijk marktpotentieel voor onze platformdiensten zagen, zowel bij grote enterprises als bij kleinere ondernemingen."

 

Oracle PaaS kent nog enkele in te vullen onderdelen zoals bijvoorbeeld Identity Management. Wat is de roadmap om dit op te leveren en kunnen de early adopters er vanuit gaan dat deze blinde vlekken ook echt snel ingevuld gaan worden?

"Die constatering is helemaal juist. Goede timing ook voor die vraag, maar ik zit al ruim twintig jaar bij Oracle en ga echt geen release date geven", zegt Sutherland lachend. "We willen dat ons platform compleet is en alle functionaliteit biedt die de developer van vandaag nodig heeft. Applicaties hebben tegenwoordig een levenscyclus van een paar maanden en moeten dan weer aangepast worden aan veranderende marktomstandigheden. Nieuwe en aangepaste applicaties moeten ook heel snel worden uitgerold, ze moeten waarschijnlijk beschikbaar worden gesteld op mobiele devices, ze moeten geïntegreerd worden met verschillende informatiebronnen en het moet veilig zijn. Het PaaS platform moet dat allemaal kunnen bieden aan de developer. die rijke applicaties wil bouwen. Samengevat - en rekening houdend met het Safe Harbor statement van Oracle - luidt mijn antwoord: 'Very soon'."

 

Vele klanten in Nederland hebben nog oude Forms Applicaties, kunnen zij deze te zijner tijd in de Oracle PaaS Cloud onderbrengen? Dit is afhankelijk of Form/Reports Service gecertificeerd wordt voor één van de versies van de Java Services Cloud. Voor zeer veel huidige klanten zou dat echt een uitkomst zijn. En het zou het gebruik van de Java Services Cloud een enorme boost geven.

"Hier kan ik alleen in het algemeen iets over zeggen. Inderdaad is er een omvangrijke Forms community hier in Nederland, met heel veel enthousiaste gebruikers en loyale klanten. We zullen er alles aan doen om onze klanten tegemoet te komen bij transities. We hebben al eerder aangetoond dat we heel zorgvuldig kijken naar Forms en Web Services, en dat zal bij Forms en Oracle Cloud Services niet anders zijn."

 

Oracle Cloud Day


OGh developer sessie' APEX in the Cloud' tijdens Oracle Cloud Day

 

Tijdens de onlangs gehouden Oracle Cloud Day in Hart van Holland in Nijkerk organiseerde de OGh een interactieve developer sessie met als thema 'APEX in the Cloud'.

 

Met de Oracle Cloud Days, die dit najaar in een groot aantal landen wereldwijd worden gehouden, wil Oracle klanten inzicht geven in haar Cloud-strategie en de huidige en toekomstige Cloud-services en -oplossingen die worden geboden. Het programma van de Oracle Cloud Day in Nederland omvatte naast keynotes van Andrew Sutherland, Senior Vice President Business Development van Oracle en gastspreker André Kuipers, astronaut en Ambassadeur van de Aarde, verschillende parallelsessies, onderverdeeld in een IT-Business Stream en een Developer Stream.

 

Bijdrage OGh

Nieuw in het programma waren de Birds-of-a-Feather Developer tracks (BOF), een serie workshops en masterclasses over de nieuwste Cloud Technologie. De OGh leverde een belangrijke bijdrage aan dit BOF-Programma, in de vorm van een interactieve developer sessie met als thema APEX in the Cloud. Ondanks een wat late aankondiging - het programma van de Oracle Cloud Day was niet eerder bekend - had zich een verheugend aantal OGh-leden (developers) via de OGh-website ingeschreven voor deze Developer sessie. Het thema APEX in the Cloud werd vanuit verschillende invalshoeken belicht door APEX-experts Iloon Ellen-Wolff, Global Technical Leader Application Express bij Oracle, Feike Boschma, Oracle Consultant bij Inova IT Solutions BV en Stijn van Raes, APEX Team Lead en Consultant bij iAdvise.