Apex World 2016 tweedaags succes

Apex World 2016 tweedaags succes
17 mrt 2016 - Hans Gerritse

 

APEX World - op 7 en 8 maart jl. voor de tweede maal gehouden in de stijlvolle locatie SS Rotterdam - was in de nieuwe opzet als tweedaags event opnieuw een eclatant succes. Met op beide dagen meer dan 330 deelnemers uit 15 landen, 12 sponsors, een uitgebreid en gevarieerd programma met een keur aan nationale en internationale sprekers van Oracle en gerenommeerde Oracle-partners, bevestigde APEX World 2016 opnieuw de status van grootste APX-only event ter wereld. De nieuwe tweedaagse opzet wordt ook bijzonder goed gewaardeerd, zo blijkt uit een overgrote meerderheid van de reacties van deelnemers, sprekers en sponsors.

 

Door Hans Gerritse

Een verslag van een opnieuw zeer geslaagde APEX World. De hand-outs van de presentaties van APEX World 2016 zijn te downloaden via de OGh website www.ogh.nl, waar ook een fotoverslag te vinden is.

Oracle Application Express 5.1 - Keynote

Marc Sewtz, Oracle, Senior Software Development Manager | Oracle Application Express

cid:image001.png@01D17EAA.1EB232B0"Oracle Application Express (APEX) 5.0, in april vorig jaar uitgebracht, vertegenwoordigt de grootste vooruitgang van APEX in zijn 10-jarige geschiedenis. APEX 5.0 stelt klanten in staat prachtige responsieve database-driven desktop- en mobiele applicaties te ontwikkelen, te ontwerpen en te implementeren met alleen een webbrowser".
In zijn keynote gaf Sewtz inzicht in de adoptie van APEX 5.0 tot nu toe en de successen van klanten die zijn overgestapt naar APEX 5.0 en Universal Theme. Was APEX 5.0 vooral gericht op de productiviteit van ontwikkelaars en het creëren van moderne gebruikersinterfaces, APEX 5.1 zal een enorme sprong voorwaarts betekenen in de productiviteit van de eindgebruiker, aldus Sewtz. Hij liet zien hoe de Interactive Grid dynamische, rich-client rapportage en multi-row editing-mogelijkheden naar je APEX applicaties zal brengen en hoe de nieuwe, krachtige charting engine - gebaseerd op Oracle's eigen JavaScript Extension Toolkit (Oracle JET) - gebruikers meer dan ooit in staat zal stellen tot interactie met en visualisatie van hun data.

Oracle Application Express 5.1 – Universal Theme Enhancements

De Universal Theme in Application Express 5 introduceerde een aantal nieuwe features, zoals een responsive grid, een betere toegankelijkheid, verbeterde en declaratieve sjablonen en Theme Roller voor gemakkelijke aanpassing. Application Express 5.1 is gebaseerd en bouwt voort op het succes van Universal Theme en introduceert nieuwe templates, theme-stijlen en de nieuwe Live Template Options. In deze sessie toonde Sewtz deze nieuwe functies en nam hij het proces door van het switchen van toepassingen die gebruikmaken van legacy themes naar Universal Thema en gebruik te maken van theme subscriptions om de gebruikersinterface van de applicatie up-to-date te houden, en daarbij optimaal gebruik te maken van alle nieuwe mogelijkheden die met Application Express 5.1 zijn geïntroduceerd.

 
 

Oracle Application Express 5.1 Interactive Grid - Keynote

Anthony Rayner, Oracle Application Express (APEX) Development Team

De introductie van de Interactive Grid, een rijke, modern en toegankelijke nieuwe component van Application Express voor het bewerken en interactie met multi-row data. Snelle editing met uitstekende toetsenbord-ondersteuning en usability, gecombineerd met krachtige filtering, opmaak en visualisatie van grid-data op tal van verschillende manieren, betekent dat gebruikers de Interactive Grid zullen waarderen. Gebouwd met gebruikmaking van moderne richtlijnen en technieken, verricht deze nieuwe component veel van zijn werk aan de client-kant. In combinatie met efficiënte JSON-gebaseerde servercommunicatie, resulteert dit in een supersnelle gebruikerservaring en een verminderde server load. Het ondersteunen van een of meer grids op één pagina, kan Interactive Grid prima stand-alone of als 'Master > Detail' Interactive Grids worden toegepast.

Oracle Application Express 5.1 JET Charts - Keynote

Hilary Farrell, Oracle, Principal Software Developer | Oracle Application Express Development Team

 
 


De meest eenvoudige en direct effectieve manier om uw data eenvoudig te begrijpen, is via het ontwerpen van uw grafieken en diagrammen. In deze sessie gaf Farrell inzicht in de nieuwe charting-mogelijkheden die beschikbaar zijn met APEX 5.1, op basis van de Data Visualization componenten van Oracle JavaScript Extension Toolkit (Oracle JET). Deze JavaScript charting-oplossing is zeer flexibel, toegankelijk en interactief en is voorzien van automatische responsive design support. "Zie hoe je deze geweldig uitziende grafieken kunt integreren, om een verhaal te vertellen in uw toepassing", aldus een enthousiaste Farrell.

APEX and SQL/JSON in Action: Twitter Analysis for everyone!

Carsten Czarski, Oracle, Senior Leitender Systemberater

De krachtige nieuwe SQL/JSON functies, geïntroduceerd in Oracle 12.1.0.2, maken het mogelijk de kracht van SQL rechtstreeks toe te passen op JSON data. In deze sessie liet Czarski zien hoe deze functies zijn te gebruiken om Twitter-data te analyseren - direct in de Oracle database - en hoe dit kan worden gevisualiseerd met Oracle Application Express in een moderne, responsive interface.

 


Het avondprogramma van APEX World 2016 bood een unieke gelegenheid om te netwerken
tijdens een sfeervol all-inclusive dinner-cruise op de raderstoomboot ‘De Majesteit’.

Mastering the APEX Universal Theme

Roel Hartman, Apex Consulting | ACE Director

Een van de belangrijkste features van Oracle Application Express 5 is de Universele Theme. Dit stelt elke database-ontwikkelaar in staat om fantastische applicaties te maken zonder enige kennis van  JavaScript, HTML en CSS. Maar hoe breng je veranderingen aan om te voldoen aan de 'branding' van uw bedrijf op een zodanige manier dat er niets anders stuk gaat? En hoe voeg je nieuwe templates en template-opties toe? In deze sessie legde Hartman hoe de Universal Theme werkt, wat de componenten zijn en wat je wel en niet moet doen als je wijzigingen aan wilt brengen.

De meeste APEX omgevingen hosten intern gerichte apps die worden geopend vanuit Windows-clients. Dus na je Windows log-on, open je de eerste APEX app en wat denk je: je moet opnieuw inloggen. Is dit acceptabel? Nee. Kunnen we het beter doen? Ja. Hartman liet stap-voor-

stap zien hoe je Single Sign-On opzet in je eigen organisatie, waarbij hij tevens een aantal van de valkuilen de revue liet passeren.

APEX verbindt Jira

Oliver Lemm, MT AG

Veel bedrijven gebruiken ticket-systemen zoals Atlassian Jira die krachtig zijn en een enorme hoeveelheid data verzamelen. Vaak zijn de Dashboard functionaliteit of plugins niet voldoende voor het verkrijgen van de data op een vereiste manier. Het ontwikkelen van je eigen Jira Plugin is niet zo eenvoudig als je zou denken. In dat geval is APEX 5 de perfecte manier om de data te verzamelen en te herberekenen en ze op de gewenste wijze te visualiseren. Het gebruik van de packages APEX_JSON en APEX_WEB_SERVICE maakt het gemakkelijker om de RESTful Webservices aan te roepen in vergelijking met eerdere versies.

Natuurlijk zijn er enkele belangrijke aandachtspunten bij het werken met JSON, zoals het omgaan met de onbekende structuur van Jira Webservices en de zelf-gedefinieerde velden, of het speciale datum-format. Maar als je die eerste problemen hebt overwonnen zijn er legio mogelijkheden om te werken in de vertrouwde PL/SQL-omgeving om de gewenste aantallen te verkrijgen. Daarnaast om informatie te verkrijgen over het instellen van de ACL op de juiste manier en gebruik te maken van Collections in plaats van tabellen om de hoeveelheid inspanning te verminderen. Er kan een Packaged APEX applicatie op basis van APEX 5 worden gedownload, die kan worden geconfigureerd voor de eigen omgeving of te gebruiken is als voorbeeld hoe applicaties te ontwikkelen met behulp van JSON, RESTful Webservices en Collections.

Design of RESTful API's using Oracle REST Data Services

Colm Divilly, Oracle, Consulting Member of Technical Staff

Deze technische presentatie was gericht op het opsommen van de best practices en de vereiste afwegingen bij het ontwerpen van een RESTful API. Veel van de overwegingen en aanbevelingen zijn van toepassing op elke REST API-implementatie, maar Divilly richtte zich op de toepassing daarvan op RESTful Services die zijn gecreëerd met Oracle REST Data Services en Oracle Database. Een aantal van de onderwerpen die aan bod kwamen zijn:

 • Het 'Resource Collection' patroon, modellering van resources in plaats van het modelleren van operations

 • Modellering van relaties tussen gegevens met behulp van hyperlinks, paginering over grote datasets

 • Modelleren van genormaliseerde relationele datastructuren als hiërarchische document-georiënteerde web resources

 • Ontwerpen voor concurrency met behulp van de optimistic locking features van het HTTP-protocol

 • Ontwerpen voor synchronisatie en off-line use cases

 • Ontwerpen voor query by example en resource filtering & projection

 • Het zelf-beschrijvend maken van REST API's met gebruikmaking van metadata.

   
   


  De twee winnaars van de Apple respectievelijk Samsung smartwatch, de hoofdprijzen van de inmiddels traditionele OGh 'stempelronde' langs de stands van de sponsors van APEX World 2016.

The max out of APEX - lessons from a large APEX project

Jacob Beeuwkes, Transfer Solutions, APEX Team Leader | Wesley Lems, Vopak Agencies

Vopak Agencies (VA) maakt deel uit van de Koninklijke Vopak Group en is een maritiem bureau dat logistieke diensten levert aan vele internationale rederijen vanuit verschillende kantoren in Europa. VA handelt momenteel  jaarlijks 7500 'port calls' af. In het verleden werd de operationele en financiële administratie gedaan in een Lotus Notes/Domino toepassing. De nieuwe APEX applicatie verbetert de efficiëntie en bevordert innovatie binnen het bedrijf.

In deze presentatie lieten Transfer Solutions en VA een fraai ontworpen APEX applicatie zien, gebouwd volgens een agile aanpak. Met 170 tables, 450 packages, 8000 uren ontwikkelingstijd kan het een grote APEX applicatie worden genoemd. Enkele kenmerken: Google authenticatie, Google mail integratie, Jasper Reports, RESTful services, scrolling van classic reports, hergebruik van pagina's in iframes, een complexe autorefreshing Gantt timeline en nog veel meer. Tijdens de sessie werd het vermogen van APEX om op enterprise niveau applicaties te bouwen benadrukt en werd getoond hoe je het maximale uit de APEX kunt halen. 

CB-UX - User experience optimalisatie van cbonline.nl

Yvonne van Dorst, iAdvise, Oracle Consultant | Chris Amelink, CB

CB (voorheen Centraal Boekhuis) is de grootste logistieke dienstverlener in het Nederlandse taalgebied van boeken. CB dient als magazijn voor boekhandels in Nederland en Vlaanderen voor het bevoorraden en registreren van boeken. Daarnaast richt CB zich op mode en gezondheidszorg.

CBonline is een systeem dat boekhandels en uitgevers in staat stelt om geautomatiseerd opdrachten in te voeren en rapportages te geven. Er zijn twee systemen: CBonline Uitgever en CBonline boekhandel. Hiermee kunnen er bijvoorbeeld:

 • opdrachten ingegeven en nagekeken worden, bijvoorbeeld om de prijs van een boek te wijzigen

 • voorraad van CB te verplaatsen

 • aan te geven vanaf wanneer een boek leverbaar is, of

 • het creëren van rapportages.

  CBonline voldoet momenteel niet meer aan de huidige verwachtingen van gebruikers, namelijk moderne intuïtieve software die het gebruikersproces optimaal ondersteunt. Om de user experience te verbeteren is in 2015 het CB-UX project gestart. In de presentatie werd getoond hoe het digitaliseren van het boekproces de laatste decennia is geëvolueerd en werden de huidige en toekomstige wensen toegelicht die hebben geleid tot het huidig ontwerp van een algemene huisstijl voor alle applicaties.

  Aangezien dit project sterk gericht is op user experience zijn de eisen voor de interface zeer gedetailleerd. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee voor APEX ontwikkeling. Getoond werd hoe voortdurend de afweging wordt gemaakt om te kiezen voor standaard APEX componenten en wanneer er bewust gekozen is om hiervan af te wijken. Belangrijk hierbij dat steeds rekening wordt gehouden met de onderhoudbaarheid van de gekozen oplossingen in een APEX-applicatie. In de presentatie werden enkele handvaten aangereikt om de user experience in eigen apex applicaties te verbeteren en inzicht gegeven hoe men op een technisch gestructureerde en onderhoudbare manier kan voldoen aan de eisen van gebruikers.