APEX World 2017 bevestigt internationale status
7 apr 2017 - Hans Gerritse

's Werelds grootste APEX-only event trekt 380 bezoekers uit 13 landen

 

APEX World 2017 bevestigt internationale status

De achtste editie van APEX World werd op 30 en 31 maart jl. voor de derde maal gehouden op de sfeervolle locatie ss Rotterdam. Met ruim 30 voor een belangrijk deel internationale sprekers en 380 bezoekers afkomstig uit 13 Europese landen en de VS, bevestigde APEX World 2017 eens te meer haar status als grootste APEX-only event ter wereld. APEX World, georganiseerd door de Oracle Gebruikersclub Holland - OGh - heeft daarmee de terechte reputatie opgebouwd als hét podium voor de internationale APEX-community.

APEX World telde 4 keynotes en 24 parallelsessies, verdeeld over 2 dagen. De eerste dag werd afgesloten met een avondprogramma, bestaande uit een uitgebreid buffet dat werd omlijst met live muziek. Het programma was gepland in de Grand Ballroom van de ss Rotterdam, maar gezien de uitzonderlijk hoge temperatuur voor deze tijd van het jaar waren de meeste gasten vooral op het aangrenzende Promenade Deck te vinden. Vanaf het zonovergoten terras konden de gasten tijdens het buffet genieten van een schitterend uitzicht over de haven en skyline van Rotterdam, met als sfeerrijk 'toetje' een schitterende zonsondergang.


 

Video-impressie

Uit de hoge waarderingscijfers en vele positieve reacties blijkt dat ook deze editie van APEX World weer in alle opzichten geslaagd kan worden genoemd. Ook de locatie werd in hoge mate gewaardeerd, zodat de mededeling van het OGh-bestuur dat voor volgend jaar weer een optie is genomen op de ss Rotterdam, met instemming werd begroet. Aan het eind van beide dagen werden de prijzen uitgereikt van de inmiddels traditionele 'stempeltocht' langs de stands van de sponsors van APEX World. De gelukkige winnaars van de innovatieve en officieel nog niet in Nederland verkrijgbare smart speaker/virtual assistant Amazon Echo zijn respectievelijk Alex Nuijten(All APEX) en Wensley Benjamin (Hendrix Genetics Research). De tweede prijs, de Amazon Dot, ging naar Rick Hellenthal (Informatica-student Hogeschool Utrecht) en Peter de Goederen (Centric IT Solutions).

De hand-outs van de presentaties en een fotogalerij van APEX World zijn zoals gebruikelijk te vinden op de website van de OGh (www.ogh.nl). Dit jaar is voor het eerst een video-impressie van APEX World gemaakt, die ook via de OGh website te bekijken is. In de komende OGh Visie zal uitgebreid aandacht worden besteed aan een aantal onderwerpen die tijdens APEX World zijn behandeld.

 Oracle APEX - Past, Present, and Future
In zijn openingskeynote op de eerste dag van APEX World voerde Michael Hichwa, Vice President Software Development van Oracle Corp. zijn toehoorders mee naar de beginjaren van Oracle APEX en liet hij zien dat de principes die destijds hebben geleid tot de initiële ontwikkeling na 17 jaar nog steeds de drijvende kracht zijn in de APEX-ontwikkeling. Mike behandelde onder meer declarative development, database-centric applicatie-ontwikkeling, opportunistic development en het agile proces. Hij liet zien hoe de Oracle APEX engine moderne gebruikerservaring biedt door transparant gebruik te maken van geavanceerde JavaScript, HTML, CSS en AJAX. Ook toonde hij aan hoe op het Oracle APEX-platform op unieke wijze nieuwe technologie kan worden geïncorporeerd in toepassingen die jaren geleden geschreven zijn, zonder verstorende en tijdrovende rewrites. Mike toonde vervolgens een aantal nieuwe APEX productiviteitsapps en aanbevolen ontwerpprincipes en gaf tot slot zijn visie op de ontwikkeling van APEX en zijn verlanglijst voor toekomstige Application Express releases.

 

RAD Challenge: Build a Real World Application in 60 Minutes
"Je primaire gebruikers hebben zojuist een geheel nieuwe business requirement gedefinieerd die ze willen prototypen!" Michel Hichwa liet in zijn openingskeynote van de tweede dag zien hoe je deze uitdaging aangaat en in een tijdsbestek van zestig minuten kunt gaan van een ontwerpschets tot een werkend prototype. Allereerst bouwde hij met behulp van Quick SQL, een nieuw Packaged App geïntroduceerd in APEX 5.1, de vereiste tabellen en vulde ze zelfs in met een aantal voorbeeld-data. Vervolgens bouwde hij met behulp van een nieuwe extensie framework de initiële applicatie, compleet met een aantal primaire componenten die nodig zijn om een volledig functionele prototype-applicatie te realiseren.

 

Advanced Charts in APEX 5.1 and Beyond
Oracle Application Express 5.1 introduceerde een nieuwe charting engine, gebaseerd op de Data Visualization componenten van Oracle JavaScript Extension Toolkit (Oracle JET). Deze JavaScript charting oplossing is zeer flexibel, toegankelijk, interactief en is voorzien van automatische responsive design-ondersteuning. In haar keynote liet Hilary Farrell, Consulting Member van de Oracle Technical Staff, zien hoe je optimaal gebruik kunt maken van de ingebouwde mogelijkheden en hoe je grafieken met dynamische acties kunt uplinken om een echt interactieve ervaring voor gebruikers te creëren. Ook gaf ze aan hoe je gebruik kunt maken van de JavaScript-API's om je charts verder aan te passen "to make your charts fly with Oracle JET." Ter afsluiting werd de deelnemers nog een kijkje gegund op wat APEX 5.2 gaat brengen op het gebied van charting, uiteraard weer met het gebruikelijk Oracle Safe Harbor voorbehoud.

 

Geertjan Wielenga
Finally, JavaScript Is Easy, with Oracle JET!

Oracle JET (oraclejet.org) is Oracle's JavaScript toolkit, die bestaat uit datavisualisaties, architecturen, sjablonen, componenten en een scala van zakelijke oplossingen, zoals modulariteit, internationalisatie en toegankelijkheid. Het is het platform dat Oracle zelf gebruikt voor het creëren van user interfaces die interactief zijn met Oracle Cloud-diensten. In deze sessie gaf Geertjan Wielenga, Principal Product Manager bij Oracle een introductie van Oracle JET en de nieuwe functies en gaf hij aan in welke richting Oracle JET gaat.

 

Iloon Ellen-Wolff
New Developments in the Oracle Cloud

Het aantal beschikbare diensten in de Oracle Cloud groeit zeer snel. Iloon Ellen-Wolff, Cloud Success Director bij Oracle liet zien welke typen cloud services beschikbaar zijn en wat de beste keuze is. In deze presentatie lag de nadruk op de nieuwe PaaS Cloud diensten (Platform As A Service). In de komende OGh Visie zal Iloon dieper ingaan op de nieuwe Oracle Cloud Services en een actueel overzicht van de diensten die op dat moment beschikbaar zijn.

 

Building Applications with Oracle REST Data Services & Oracle JET
Colm Divilly, Consulting Member van de Oracle Technical Staff, liet aan de hand van een voorbeeld van een webapplicatie gebouwd met behulp van Oracle JET & Oracle REST Data Services zien hoe eenvoudig het is om deze twee krachtige technologieën te integreren en zo snel en eenvoudig rijke applicaties te bouwen op Oracle database.

 

The Center of Universal Theme
Universal Theme stelt ontwikkelaars in staat om mooie, responsieve, toegankelijke applicaties te bouwen zonder dat ze experts moeten worden in HTML, CSS of JavaScript. In deze afsluitende keynote liet Shakeeb Rahman, UI Architect bij Oracle Corp. en geestelijk vader van Universal Theme, zijn talrijke toehoorders kennismaken met de verbeteringen en updates voor Universal Theme in Application Express 5.1 en hoe ten volle geprofiteerd kan worden van alles wat het te bieden heeft. Hij besprak nieuwe features, best practices en geavanceerde technieken in Universal Theme. Vervolgens nam hij zijn toehoorders mee op "een reis naar het centrum van het Universele Theme" en liet ze ontdekken hoe ze hun apps naar het volgende niveau kunnen brengen.