APEX Dag

Door annulering zijn er vandaag 29 maart nog 3 plaatsen beschikbaar gekomen.
Interesse om deel te nemen  ? Bel dan even met het secretariaat 030 6997065


dinsdag 30 maart 2010 APEX DAG  locatie: FIGI Zeist, 't Rond 2, Zeist
(tijdstippen en programma onderstaand)
 

PLENAIRE SESSIES

Na het welkomstwoord van Robin Buitenhuis, voorzitter van de OGh beginnen we de OGh APEX dag met een uitdagende praktijkcase. 

Centraal Boekhuis goes APEX
Centraal Boekhuis is dé logistieke dienstverlener in het boekenvak en vormt de schakel tussen Uitgever en Boekhandel. Jaarlijks brengt Centraal Boekhuis zo’n 67 miljoen boeken van de uitgever naar de boekhandel. Dagelijks maken gemiddeld 2250 uitgevers en boekhandelaren gebruik van de systemen van Centraal Boekhuis, goed voor 750.000 hits per dag.

 

Mark Rooijakkers en Kitty Spaas vertellen hoe en waarom Centraal Boekhuis in 2006 onderzocht of Oracle APEX een goede opvolger van de bestaande systemen zou kunnen worden. In die tijd werd APEX nog gezien en gepresenteerd als een leuke gratis tool. Een alternatief voor Access, alleen in te zetten voor interne, kleine niet-bedrijfskritische toepassingen. Toch draait sinds juli 2009 de gehele online-omgeving van Centraal Boekhuis op APEX.


Oracle APEX 4.0: The next step in Web Application Development!
In de tweede presentatie licht Patrick Wolf, binnen Oracle EMEA verantwoordelijk voor de technische ontwikkelingen binnen APEX, de nieuwste versie van APEX toe in een prikkelende presentatie:
Oracle APEX 4.0: The next step in Web Application Development!
 

Zelf zegt hij daarover: “The upcoming release is a major step forward to simplify and make web application development much faster and more productive. Explore with me how Dynamic Actions, Plug-ins, new item types, Cascading LOVs, Tabular Form enhancements, REST integration, new sexy Charts and many more new features can make you a super star developer in your organization!”


 
PARALELLE TRACKS (na de lunchpauze)
  
Introduction to APEX
  1. Masters of APEX
  2. APEX at work
 
Paralleltrack 1:
Introduction to APEX

In het paralleltrack ‘Introduction to APEX’ kun je kennismaken met Oracle APEX; wat is het en wat kun je ermee? Op instapniveau komen alle basiselementen van APEX aan bod.

 

Tijdens de eerste presentatie, APEX: Core Concepts van Toon Koppelaars (RuleGen), maak je zodanig kennis met Application Express (APEX) dat je na afloop in grote lijnen begrijpt hoe APEX werkt. Toon staat eerst kort stil bij de architectuur van APEX en hoe je APEX op een database beschikbaar kunt maken (installatie en configuratie). Daarna licht hij de meest relevante concepten zoals page submit processing, branching en page rendering toe. Dit doet hij door een aantal voorbeeld applicaties te maken. Het is natuurlijk onmogelijk om Apex in één uur helemaal te doorgronden, maar Toon verlaagt de drempel zodat je na deze presentatie in staat bent om zelf aan de slag te gaan met APEX.


Hands on sessie 
Dat komt mooi uit, want in de erop volgende presentatie begeleiden Toon Koppelaars en Learco Brizzi (Itium) de deelnemers tijdens een echte hands-on sessie.
Tijdens Hands-on with APEX: 2-days in less than 2 hourskrijgen deelnemers aan de hand van de “Oracle 2 Day + Application Developer’s Guide” de mogelijkheid om zelf ervaring op te doen. Toon en Learco zijn beschikbaar om te assisteren en vragen te beantwoorden. Maak dus van de gelegenheid gebruik om zelf wat tips en trucs uit te proberen.

 

NB Voor deze sessie is enige voorbereiding noodzakelijk. Neem contact op met het secretariaat als u zich daarvoor wilt aanmelden. U ontvangt dan verdere informatie over relevante documenten en te downloaden oefeningen i

Integratie van Oracle Forms en APEX 

Roel Hartman van Logica sluit vervolgens het Introduction to APEX track af met de presentatie Integratie van Oracle Forms en APEX. Sinds versie 3.2 maakt een Oracle Forms migratie toolkit onderdeel uit van Oracle APEX. Een Oracle Forms migratie is echter niet zo eenvoudig als het klinkt: Hoe complexer een Form, des te meer arbeidsintensieve aanpassingen er nodig zijn in APEX. Roel betoogt dat als Oracle Forms zijn te integreren in een APEX applicatie, de investeringen in Forms behouden blijven en onnodige investeringen in APEX voorkomen worden. Op die manier is een geleidelijke overgang mogelijk van Forms naar APEX. Tijdens zijn presentatie laat Roel zien hoe je bestaande Oracle Forms kunt integreren in APEX pagina’s en andersom.

 

Paralleltrack 2
Masters of APEX

De paralleltrack 'Masters of APEX' is gericht op ‘gevorderden’, professionals met een zekere basiskennis, die zich verder willen verdiepen in APEX.


Apex as a Service 

We starten met de presentatie‘Apex as a Service’ door Bart Meijer en Menno Noorloos van de Caesar Groep. Met de komst van het SaaS-model wordt software steeds vaker via internet aangeboden. Volgens Bart en Menno is APEX een prima product om hierop in te spelen, mits er goed wordt nagedacht over een aantal zaken:

  • Autorisatie en Authenticatie: hoe leg je vast welke gegevens bij welke afnemer behoort en hoe houden we data van verschillende afnemers gescheiden?
  • Aanpasbaarheid: de mate waarin de applicatie aangepast kan worden aan het bedrijfsproces en huisstijl van de afnemer.

In deze presentatie presenteren de heren aan de hand van klantencases en technische demo’s, hoe zij deze aspecten invullen binnen APEX.


APEX Masterclass 

In de APEX Masterclass leidt Dimitri Gielis van APEX Evagelists en bekend APEX-blogger, de deelnemers van APEX 3.x naar APEX 4.0. Dimitri spreekt over best practices en tips & tricks waarmee je je vandaag al kan voorbereiden op de dag dat APEX 4.0 beschikbaar is.

Dat het leven van een APEX developer met 4.0 zal wijzigen is vrijwel zeker. Deze masterclass belicht de dingen die veranderen aan de hand van real-case scenarios en live demos.

 

Styling in APEX

De laatste presentatie in het mastertrack wordt gepresenteerd door Art Melssen van CIBER. Tijdens Styling in APEX vertelt Art wat er allemaal komt kijken bij het neerzetten van een eigen applicatie-theme in APEX.


Bij het neerzetten van een eigen thema kun je grofweg 2 paden bewandelen:
  • vanuit een standaard theme gaandeweg de applicatie aanpassen
  • opnieuw starten en bij het begin beginnen

Tijdens de presentatie neemt Art het laatste pad en vertelt hij waarom. Hij gaat in op de huidige mogelijkheden en onmogelijkheden, laat veel best practices aan bod komen (CSS, Caching, APEX navigatie structuren etc) en geeft tips hoe je het beste een start kunt maken met een applicatie theme. Tot slot geeft hij een korte preview van APEX 4.0 voor het neerzetten van templates.

 

Paralleltrack 3:
APEX at work

Net als de OGh DBA dag is ook de APEX dag niet compleet zonder verhalen uit de praktijk. In het paralleltrack APEX at work komen twee interessante gebruikerscases aan bod.

 

Tijdens de eerste presentatie maakt u kennis met Flightcare België (FCB), één van de bedrijven op de Brusselse luchthaven die de vluchtafhandeling van allerlei luchtvaartmaatschappijen verzorgt. Van grondafhandeling voor vliegtuigen tot passagier check-in, van vrachtafhandeling tot het laden van de vliegtuigen. Sinds 2007 heeft FCB APEX gekozen om heel specifieke, doch diverse data en functionele behoeften op een snelle en flexibele manier ter beschikking te stellen aan de business.

Tijdens de presentatie lichten Olivier Dupont en Jan Huyzentruyt van iAdvise telkens aan de hand van een case een bepaalde functionaliteit toe, gevolgd door de technische oplossing. Een mooie kans dus om kennis te maken met de kracht van het framework en tegelijkertijd de oplossingen outside-the-box te leren kennen.


AGILE application development using Oracle APEX and Model Driven Development (MDD)
De tweede presenttie gaat bijna letterlijk het veld in. Colin 't Hart van Datajini en Aris Begemann van iZeescore leggen uit hoe APEX spelinzicht en het bijhouden van scores op de golfbaan vergemakkelijkt. Hun presentatie AGILE application development using Oracle APEX and Model Driven Development (MDD) gaat aan de hand van demo's in op de grootste voordelen van APEX: time to market, schaalbaarheid en flexibiliteit.

De derde 'Top Logistics 100% powered by APEX' toont aan dat APEX ook toepast kan worden als bedrijfskritische applicatie tool. Expeditiebedrijf Top Logistics i
s gespecialiseerd in de import, export en opslag van accijns-goederen. Patrick Bal van Fiton en Jaap van der Reijden (Top Logistics) vertellen dat Top Logistics wel ideeën had over hoe het nieuwe systeem moest worden ingericht en met welke functionaliteit, maar moeite had met de concrete definitie. U hoort hoe APEX hen de mogelijkheid bood om via Rapid Application Design (RAD) de ideeën vorm te geven en te visualiseren. Processen als expeditie en warehouse management, Doane afhandeling en het opmaken van voorraad posities en laadlijsten via een portaal draaien inmiddels 100% op APEX.

Aan het einde van de dag sluit Iloon Ellen, Global Technical Lead APEX van Oracle de dag af, door terug te blikken, maar vooral ook vooruit te kijken. Kortom, de APEX dag belooft een bijzonder evenement te worden. Inmiddels is het maximale aantal van 150 deelnemers bereikt.
  
 

PROGRAMMA APEX DAG

DINSDAG 30 MAART 2010

 

 

van

tot

 

Programma onderdeel

Spreker

locatie

catering

09.00

12.50

 

Plenair 1

 

 

 

09.00

09.45

 

Ontvangst en registratie

 

Atrium

Koffiebuffet

09.45

09.50

 

Welkomstwoord

Robin Buitenhuis, voorzitter OGh

Copijn Springer

Zaal 1 en 2

 

09.50

10.50

 

Centraal Boekhuis goes APEX

Kitty Spaas, Centraal Boekhuis

Mark Rooijakkers, Centraal Boekhuis

 

Copijn

Springer

Zaal 1 en 2

 

10.50

11.50

 

Oracle APEX 4.0

The next step in

Web Application Development

Patrick Wolf, Oracle Austria

Copijn

Springer

Zaal 1 en 2

 

11.50

12.50

 

Lunch

 

Atrium

Lunchbuffet

 

12.50

16.50

 

Paralleltrack 1:

Introduction to APEX

 

 

 

 

12.50

13.50

 

APEX Core Concepts

Toon Koppelaars, RuleGen

Zocherzaal

Zaal 3

 

13.50

15.20

 

Hands-on with APEX:

2-days in less than 2 hours

Begeleiders:

Learco Brizzi, Itium

Toon Koppelaars, RuleGen

 

Zocherzaal

Zaal 3

 

15.20

15.50

 

Pauze

 

Atrium

Koffiebuffet

15.50

16.50

 

Integratie van Oracle

Forms en APEX

Roel Hartman, Logica

Zocherzaal

Zaal 3

 

12.50

16.50

 

Paralleltrack 2:

Masters of APEX

 

 

 

12.50

13.50

 

APEX as a Service

Bart Meijer, Caesar Groep

Menno Noorloos, Caesar Groep

 

Copijnzaal

Zaal 1

 

13.50

15.20

 

APEX Masterclass

Dimitri Gielis, APEX Evangelists

Copijnzaal

Zaal 1

 

15.20

15.50

 

Pauze

 

Atrium

Koffiebuffet

15.50

16.50

 

Styling in APEX

Art Melssen, CIBER

Copijnzaal

Zaal 1

 

12.50

16.50

 

Paralleltrack 3:

APEX at Work

 

 

 

 

12.50

13.50

 

Flightcare

Olivier Dupont, iAdvise

Jan Huyzentruyt, iAdvise

Springerzaal

Zaal 2

 

 

13.50

15.20

 

iZeeScore:

Agile application Development using Oracle APEX and Model Driven Development (MDD)

 

Gijs Burmann, Datajini

Aris Begemann, iZeescore

Springerzaal

Zaal 2

 

 

15.20

15.50

 

Pauze

 

Atrium

Koffiebuffet

 

15.50

16.50

 

Top Logistics

100% powered by APEX

Patrick Ball , Fiton

Jaap v.d.Reiden,Top Logistics

Springerzaal

Zaal 2

 

 

17.00

17.30

 

Plenair 2

 

 

 

17.00

17.30

 

Afronding en borrel

 

Springerzaal

en Atrium

 

 PROGRAMMA APEX DAG
DINSDAG 30 MAART 2010

Bij no show op de APEX dag (zonder afmelding) zal een bedrag van € 150.00 in rekening worden gebracht


De OGh heeft nu ook een group op LinkedIn. Meld je aan via
http://www.linkedin.com/e/gis/111008/5CC47D5736D2 
en laat zien dat je lid bent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
U kunt zich niet meer inschrijven voor dit evenement.
Het evenement heeft al plaatsgevonden.