SIG SIM: Semantische Capabilities

De SIG SIM organiseert op dinsdag 26 januari  een bijeenkomst met als onderwerp 'Semantische capabilities in Oracle'  Deze bijeenkomst was eerder  op 1 december 12015 gepland maar is i.v.m. een overbelaste agenda in november en december verplaatst naar januari.

 

 

Sinds Oracle 11g levert Oracle via de Oracle Spatial optie de mogelijkheid om vanuit het relationele database model semantische operaties op de database inhoud uit te voeren. Deze feature biedt de mogelijkheid om de ontologies comform de industriestandaard OWL in de database op te slaan om hiermee bijvoorbeeld de bedrijfswetmatigheden te toetsen of een extrapolatie (inferring/redenering) uit te voeren in combinatie met de in de database aanwezige gegevens. De relaties tussen de items (graph) worden vastgelegd in de database volgens de industriestandaard RDF waardoor deze informatie zowel via SQL als via de RDF opvraagtaal SPARQL op te vragen is. Vanwege deze nieuwe mogelijkheden die niet alleen betrekking hebben op ruimtelijke data heeft Oracle Spatial de nieuwe naam Oracle Spatial and Graph gekregen.

Naast deze weg van de verrijking van de (object-)Relationele database, heeft Oracle sinds enige tijd het product Oracle Big Data Spatial and Graph. In dit product wordt de Graph data opgeslagen in Hadoop of in de Oracle NoSQL database. Het wordt gebruikt voor onder meer de analyse van de relaties tussen de Graphs. In deze omgeving kan men makkelijk ongestructureerde of grote hoeveelheden data verwerken omdat ACID eisen niet aanwezig zijn en omdat de data meer schemaloze eigenschappen heeft.

Tijdens de sessie worden deze twee producten met elkaar vergeleken aan de hand van bekende use cases. Tevens worden de links tussen deze technologieën en de Spatial data toegelicht aan de hand van enkele voorbeelden.

 

 
Aanvang 19.00 uur (registratie v.a. 18.30)
Oracle, Hertogswetering, Utrecht. ( Parkeren 3, bij vertrek ontvangt u een uitrijkaart)
toegang leden OGh gratis. Aanmelden via de site www.ogh.nl
Voor broodjes wordt gezorgd. Het is helaas niet mogelijk warme gerechten te serveren.
 
 
U kunt zich niet meer inschrijven voor dit evenement.
Het evenement heeft al plaatsgevonden.