Geannuleerd: Seminar Software Asset Management

Dit evenement is helaas geannuleerd.

De Oracle Gebruikersclub Holland organiseert op 17 november 2016 het Software Asset Management Seminar. Inmiddels is er een mooi programma voor u samengesteld.

Het programma ziet er als volgt uit:

Locatie: Ilionx, Hondiuslaan 46, Utrecht

Registratie15.30 - 16.00 uur
Plenaire sessies16.00 - 16.30 uur Maarten Karnekamp
Rollenspel 16.30 - 17.00 uur Richard Spithoven
 17.00 - 17.30 uur Olivier van der Post
Diner17.30 - 18.30 uur

18.30 - 19.00 uur Job Oprel
 19.00 - 19.30 uur Dirk Minnee
 19.30 - 20.00 uur Ise Douwes
Break out sessies20.15 - 21.00 uur
Cloud Job Oprel, Ise Douwes
Legal Maarten Karnekamp, Olivier van der Post
Tooling metering Dirk Minnee, Richard Spithoven
Networking 21.00 - 21.30 uur

Break out sessies: Na de presentaties gaan we in aparte groepjes die we per onderwerp ter plekke formeren verder discussiëren zodat we onze ervaringen kunnen delen en van elkaar kunnen leren.

Spreker: Maarten Karnekamp
Titel: Caveat Emptor (koper hoedt u) -Teken pas, als je het begrijpt

Korte inhoudsbeschrijving: Na de introductie, zal ik eerst ingaan op hoe een overeenkomst volgens Nederlands recht tot stand komt en welke rechtsgebieden bij softwarecontracten relevant zijn om vervolgens in te gaan op enige praktijkvoorbeelden in een Oracle contract.

Biografie spreker: Maarten Karnekamp – geboren in 1952, getrouwd, twee dochters en drie kleinkinderen – heeft een lange staat van dienst. Hij is na zijn studie bijna twee decennia in het juridische veld werkzaam geweest, eerst als griffier bij het Gerechtshof te Amsterdam en vervolgens als unitmanager Civiel bij het Gerechtshof te ‘s-Gravenhage. Daarna heeft hij een andere richting gekozen en heeft hij als projectmanager eerst bij Getronics en later bij Capgemini vele ICT-projecten (software ontwikkeling en infrastructuur projecten). Hij is al geruime tijd werkzaam als SAM consultant en software asset manager. De aansluiting met zijn opleiding en juridische werk zit natuurlijk in de licentiemodellen en de voorwaarden voor het gebruik van software licenties en de software contracten van de fabrikanten. Het uitpluizen van contracten en het licentiemodel van een software product is zijn passie. Sinds september 2015 werkt hij mede op interim basis bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) as Software Asset Manager.Spreker: Richard Spithoven
Titel: Oracle License Review of Oracle Licentie Audit
Ervaar en leer hoe het er in het echt aan toegaat

Korte inhoudsbeschrijving: In deze sessie zal Richard Spithoven (voormalig Regional Director van Oracle’s license compliance afdeling genaamd “License Management Services”) een van de aanwezige eindgebruikers uitnodigen om deel te nemen aan een rollenspel. Tijdens dit rollenspel stapt Richard in zijn oude rol als auditor van Oracle en zal hij een van u uitnodigen om een zogenaamde “kick-off” meeting uit te voeren, waarin de Oracle auditor uitlegt aan de klant wat er van hem verwacht wordt en wat er gaat gebeuren tijdens de uitvoering van de license review/license audit. Het rollenspel zal regelmatig onderbroken worden om tekst en uitleg te geven over waarom bepaalde zaken worden voorgesteld, wat er uiteindelijk eigenlijk achter zit vanuit Oracle’s zijde en welke zaken je als eindgebruiker beter wel of niet kunt toezeggen aan de Oracle auditor. Een kijkje in de keuken over de “ins-en-outs” van een Oracle audit.

Biografie spreker: Richard joined b.lay as a partner since September 1st, 2013. Richard uses his knowledge of the last 8½ years in Oracle Corporation’s License Management Services department to educate, equip and enable software end-users in their challenges with regards to proper software license management. Richard started in October 2005 as an Oracle Licensing Consultant, after which he fulfilled the role of Regional Director for the Europe South region (including Belgium, Netherlands, Luxembourg, France, Spain, Italy and Portugal) for a period of 4 ½ years. In this role, Richard managed a team of 40 licensing consultants and was responsible for setting the strategic direction of the LMS organization. During Richard’s period at Oracle Corporation, he developed a number of strategic software license compliance and software asset management programs in conjunction with KPMG International. One of these programs was the so called Oracle Asset Management (OAM) program, with the focus to support end-user organizations a reduced total cost of ownership of their software, economies of scale (particularly with centralized acquisition strategies), improved efficiency in supporting the deployed software (clearer management processes lead to better support practices), less risk of under (or over) license positions and greater transparency of software assets (which may lead to clearer internal charging models to the internal customers), all with the objective to increase customer satisfaction from end-users towards the deployment and usage of Oracle’s software programs. Richard holds a master degree in IT, from the University of Amsterdam in The Netherlands. For more information and references, please see: http://nl.linkedin.com/pub/dir/Richard/Spithoven


Spreker: Olivier van der Post
Titel: Game of Rights: het spel, licenties en de knikkers.

Korte inhoudsbeschrijving: Interne maatregelen zoals SAM en audit defense zijn een onderdeel van effectief Vendor Management. Anticiperen op en begrip van het gedrag, belangen en beweegredenen van de Vendor, diep begrip van de constant veranderende licentieregels en de relatie met de ondertekende contracten en een goede interne afstemming zijn net zo belangrijk. En dit is niet alleen een taak van SAM of Procurement maar een taak van de gehele organisatie. Zeker als het om Oracle gaat: de gebruikersorganisatie, budgethouders, Finance, de architecten, ontwikkelaars, engineers en DBA’s zijn hier net zo belangrijke spelers als Procurement, Management en SAM. Een presentatie van het spel en de spelers zodat je het licentiespel kan spelen zonder uitgespeeld te worden.

Biografie spreker: Olivier van der Post adviseert sinds 2001 bedrijven bij licentievraagstukken en software asset management. Met ruim 15 jaar ervaring als consultant en manager van Service Management en IT beheer afdelingen is hij vanaf 2013 voor zichzelf begonnen als onafhankelijk Software Asset Management Consultant met primaire focus op Oracle licenties. Hij geeft licentie advies bij architectuurvraagstukken, begeleid audits, doet contra-expertise, maakt onafhankelijke inventarisatie van gebruik, helpt en adviseert over het goed inrichten Software Asset Management en geeft SAM en Oracle licentie trainingen. Zijn uitgebreide profiel vind je hier: https://nl.linkedin.com/in/oliviervanderpost


Spreker: Job Oprel
Titel: Enterprise Manager als SAM-tool

Korte inhoudsbeschrijving: Software Asset Management heeft o.a. als doel om de kosten beheersbaar te maken, de risico’s van bedrijfsvoering te beperken, maar tegelijkertijd een maximaal rendement te halen uit de IT-omgeving. Standaard biedt Oracle Enterprise Manager hiervoor overzichten van de verschillende hard- en software die gebruikt wordt binnen een Oracle omgeving. Een groot risico vormt van oudsher het gebruik van licenties. Er zijn derhalve ook standaard overzichten die een indicatie geven van de Oracle licentie-compliancy en de in gebruik zijnde infrastructuur, maar Oracle is bezig om deze functionaliteit te verbeteren door specifieke BI-Publisher rapportages te ontwikkelen. Maar is dit allemaal genoeg om Oracle Enterprise Manager als SAM-tool te zien, en wat heb je als bedrijf aan de licentie-overzichten die worden gegenereerd. Accepteert Oracle de output, en hoe verhoudt deze tool zich met ‘échte’, door Oracle goedgekeurde SAM-tooling.

Biografie spreker: Per 1 november ben ik Practice Manager van het Platform team bij AMIS Services. Daarnaast acteer ik regelmatig als Solution Architect met een specifieke interesse in Oracle licenties, mede in relatie tot het ontwerpen en beheren van hoog beschikbare architecturen, inclusief de mogelijkheden van de verschillende cloud omgevingen. Ik blog regelmatig over diverse issues daaromheen: https://technology.amis.nl/author/job-oprel/ Met een achtergrond als Oracle developer, DBA, en licentie-consultant adviseer ik klanten hoe de Oracle omgevingen efficiënt benut kunnen worden. Regelmatig ben ik betrokken bij consultancy rondom onderwerpen als:

- Unlimited License Agreements (ULA).
- License compliancy-checks en advies rondom het optimaliseren van de omgeving of licentie contracten.
- Second opinions.
- Opleiding/ presentaties rondom licenties en infrastructuur oplossingen.
Via twitter ben ik te volgen via:: @jobaclenl

Spreker: Dirk Minnee

 

Titel: Transparant in control on Oracle licensing

Korte inhoudsbeschrijving: Grip krijgen en houden op Oracle Software is geen sinecure. De vele kleine lettertjes, de restricties, onduidelijke policies, etc die hierbij komen kijken, aangevuld met de complexiteit van het meten (discovery) en tellen (calculation), zijn items waarbij Oracle haar klanten vaak weet te verrassen. Dit verhaal gaat over waar ING vandaan komt, wat ING heeft gedaan om hier grip op te krijgen, en hoe wij denken dit vast te houden. Dit alles binnen de complexe context van een grote multinational.

Biografie spreker: Dirk Minnee heeft ruim 15 jaar ervaring binnen IT en heeft bij ING binnen meerdere disciplines (Finance, Procurement) zich gebogen over problematiek rondom informatievoorziening. Sinds begin 2013 heeft Dirk aan de wieg gestaan van Software Asset Management binnen ING, met een primaire focus op Oracle. Mede dankzij de inbreng van Dirk heeft SAM zich bij ING getransformeerd tot een echt Global SAM team van inmiddels 15 professionals met een wereldwijde verantwoordelijkheid. Binnen dit team is Dirk verantwoordelijk als Product Owner van SAM, en is daarmee de grote aanjager van de visie achter SAM binnen ING.

 


Spreker: Ise Douwes
Titel: Oracle PaaS Abonnementen
- alles wat u moet weten maar niet weet aan wie te vragen.

Korte inhoudsbeschrijving: In deze overviewsessie worden de basis van de beprijzing van Oracle PaaS en IaaS Services gepresenteerd. Oracle’s software licensering staat bekend als complex, ondoorzichtig én risicovol. Heeft Oracle de kans gegrepen om voor CloudSubscriptions een nieuwe start te maken en eenvoudige, begrijpelijke prijzen op te zetten zonder risico’s voor de klant? Deze sessie geeft u inzicht in de begrippen, voorwaarden, prijsstructuren, meeteenheden die Oracle hanteert. Daarbij nuttige tips en tricks om zo kosteneffectief mogelijke de PaaS Cloud services te kunnen inzetten. 
Biografie spreker: Ise Douwes is cloud service specialist bij Qlouded een Oracle Partner die anderhalf jaar gelden gestart is geheel gespecialiseerd op implementatie van en ondersteuning voor Oracle PaaS Cloud Services. Daarvoor was hij 10 jaar directeur van Quobell een Oracle partner gericht op consultancy en detachering rond Oracle technologie. Hij is sinds 2009 Penningmeester van de OGh.