Oprichting nlOUG Public Cloud Users SIG


De wereld om ons heen en speciaal de IT verandert snel. Digitale transformatie wordt gefaciliteerd door de Cloud en vrijwel iedere consument en ieder bedrijf maken wel op enige manier gebruik van al dan niet commerciële cloud diensten. Van AWS, Azure, office365, Google, Apple, Salesforce, Dropbox, Slack, weTransfer etc. en nog vele, vele niche aanbieders. Nieuwe namen dienen zich aan en bestaande software en hardware aanbieders maken de omschakeling.

Oracle is niet als eerste begonnen met het aanbieden van cloud diensten, maar is nu volledig om. Alle focus is gericht op cloud computing en Oracle heeft inmiddels het breedste aanbod van cloud diensten in de markt: Iaas, Paas, SaaS, DaaS. Deze worden aangeboden als public cloud, private cloud en allerlei hybride vormen. Met naar eigen zeggen voor de laagste prijs, de beste performance en het meest volledige en best geïntegreerde aanbod.

Voor de klanten en partners is het lastig door de bomen het bos te zien en zoals altijd bij de snelle introductie van nieuwe diensten en technologie is het een uitdaging voor gebruikers om de beloofde toegevoegde waarde en voordelen te behalen.

De nlOUG wil, bij voldoende belangstelling, starten met een Public Cloud Users SIG waarin gebruikers, partners en ISV die werken met één of meer Oracle IaaS en PaaS services hun kennis en ervaring met deze services delen om van elkaar te leren.

Uiteraard staat de SIG open voor alle nlOUG leden, maar de specifieke doelgroep is bedrijven die deze services voor bedrijfsproces, dienstverlening of oplossing inzetten en partners/freelancers die daaraan meewerken. Consultants, developers, citizen developers, administrators die oplossingen/projecten met behulp van deze services hebben gerealiseerd en in productie gebruiken & beheren. Belangrijk is natuurlijk dat deelnemers hun ervaringen en kennis willen delen.

Onderwerpen die aanbod komen zijn bijv:

- De wijze van aanschaf, renewal en licentiebeleid rond IaaS en PaaS Cloud services
- Inzet van trials, opleidings-/trainingsmogelijkheden
- Hoe te kiezen uit de vele varianten, alleen voor de Database Cloud Service zijn er al meer dan 50 alternatieve configuraties mogelijk
- Scaling en bepaling kwantiteit van een benodigde omgeving, credits vervallen na verloop van tijd. Hoe schaf je het juiste aantal aan? En hoe monitor en bewaak je het gebruik?
- Migratie naar de cloud: Oracle belooft exact dezelfde technologie, is dit inderdaad één op één over te zetten? En weer terug?
- Administratie van de Cloud en gebruik: wat zijn de rollen verantwoordelijkheden, mogelijkheden om het gebruik te monitoren
- User beheer en mogelijkheden voor koppeling eigen identity management systeem
- Integratie van Cloud oplossing met andere Oracle en on Oracle Cloud Services en on premisses applicaties
- Security en privacy issues en mogelijkheden
- SLA en support
- Hoe omgaan met de continue innovatie en upgrades die Oracle regelmatig doorvoert?
- Verschil tussen “cloud born” en “overgezette” onprem technologie services
- Etc, al naar gelang de deelnemers zelf inbrengen

Het motto is: ”Alles wat je wil weten over de Oracle Cloud Services, maar niet weet aan wie te vragen.” (Omdat je iemand zoekt, die echt weet hoe het in elkaar steekt.)

Tijdens de SIG zullen we voornamelijk echte implementaties en projecten laten presenteren: bespreken wat de problemen, uitdagingen, oplossingen en al dan niet het bereikte resultaten zijn geweest. Bovenstaande genoemde aspecten zullen daarbij aan de orde komen.

22 februari is de start bijeenkomst waarin de verdere opzet en onderwerpen besproken gaan worden. De bedoeling is dat de SIG minimaal ieder half jaar een meetup organiseert.

Heb je interesse om deel te gaan uitmaken van deze nlOUG Cloud Community en wil je graag ervaringen delen met ander gebruikers van de Oracle Public IaaS en Paas Cloud Services, meld je dan nu aan voor de eerste bijeenkomst op 22 februari en bepaal mede de verdere inhoud en het vervolg. Ben je nog geen lid van de nlOUG, maar wel gebruiker van de Oracle Public Cloud Service, dan kan je de eerste bijeenkomst zonder aanvullende kosten bijwonen door een email te sturen naar het secretariaat secretariaat@nloug.nl

Tijdens de eerste bijeenkomst zal ondergetekende een korte update geven van de wijziging in het licentiebeleid sinds OOW, met name de Universal Credits en de geïntroduceerde Bring Your Own Licences voor PaaS mogelijkheid. Verder zal een partner van Oracle een verhaal houden over de migratie van een interne APEX applicatie van AWS naar de Oracle Database Cloud Service. Er is nog ruimte voor een presentatie, dus mocht je een case willen delen, dan ben je van harte welkom! Laat het mij weten via het secretariaat of rechtstreeks per email
i.douwes@nloug.nl


Graag tot 22 februari!


Ise Douwes
bestuurslid nlOUG, SIG leader Public Cloud Users
Cloud Service Specialist bij Qlouded
Gebruiker Oracle Content and Experience Cloud Service